Tameshigiri

Hoewel het misschien leuk kan zijn om op van alles en nog wat te gaan testen in hoeverre sterk de katana wel of niet is, vind ik het ook van belang om bij het spirituele aspect van de katana stil te blijven staan. Het is sowieso niet een instrument en heeft (nog steeds) in een belangrijke en mystieke plek in de Japanse maatschappij. Omdat van oudsher het zwaard werd beschouwd als de Ziel van de Samoerai en er strakke etiquette is voorgeschreven omtrent het behandelen van het zwaard, zoals het er niet overheen overstappen en het blad niet met de handen aan te raken. Tameshigiri is geschikt voor de ervaren gebruiker aangezien hier gevaren aan verbonden zitten, voorzorgsmaatregelen maatregelen zijn dus noodzakelijk.

Tameshigiri is uiteraard een Japans woord en betekent letterlijk het volgende: (tamesu in Japans betekent "uitproberen", terwijl giri betekent "knippen").

Bij dit aspect van de training legt de op het aanleren van de juiste technieken (oftewel het verbeteren van je timing, afstandsoverbrugging inschatten, de hoek van je slagen en je grip op het zwaard). De moeilijkheid mijn inziens van de snij-technieken is een combinatie van de hardheid van het materiaal, de structuur van de vezelrichting (bij gebruik van materialen die dit hebben), natuurlijk de snede en kwaliteit van je zwaard zelf en de hoek waarmee je zwaard de target raakt. Natuurlijk zijn er nog wel wat variabelen te bedenken zoals je eigen ervaring, fysieke conditie, etc. Zoals reeds aangegeven gaat meestal de voorkeur naar een katana met een Point of Balance naar voren. Dit heeft te maken met het feit dat op deze plek het centrum van de gewicht zich bevindt en daar dus het rotatie punt zich bevindt. Je zwaard gaat dus met meer kracht naar voren omdat het rotatie punt zich dichter bij het doel bevindt. 

Voor training wordt geoefend op opgerolde Tatami, hoe 'schoner' de tatami afgesneden wordt, des te beter is de techniek. De matten worden opgerold, in water gelegd en op een staak gezet. Tameshigiri zal makkelijker zijn met een zwaard die de balanspunt meer naar voren heeft ook zal een Bo-Hi nu nadeliger zijn. Een blad zonder Bo-Hi is massiever is zal  meer kracht ontwikkelen tijdens de slag cq snede en dus met het raken van een object. Doordat er geen lengtegroef in zit zal het blad minder weerstand ondervinden met het raken van een Tatami en zullen de sneden doorgaans  schoner zijn met een juiste techniek.

Wij hebben in ons aanbod katana's welke zeer geschikt zijn voor Tameshigiri. 

 tameshigiri

Share this content